Vigsel

Vielse er høytid - og kirken har lang tradisjon for å legge en fin ramme rundt høytiden. Her er en orientering
om både formelle og praktiske sider av vielsen.

Bestilling av vigsel:

Du bestiller vigsel i alle kirkene i Hå på Hå kirkekontor. Tlf 51436210. Eller send e-post: post@haa.kyrkja.no (bruk gjerne e-post).

Vigselsted:                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                I Hå kan en velge å ha vielsen i Ogna kyrkje, Varhaug kyrkje, Nærbø gamle kyrkje, Nærbø (nye) kyrkje eller i Varhaug kapell.
Vielsen skjer vanligvis på lørdagar kl 13.00, 14.15, 15.30 eller 16.45. Vi har mange vielser i kirkene i Hå, det kan derfor lønne seg å bestille plass i kirken god tid i forveien.

Koster det noe?
Når ein av brudeparet er medlem av Den norske kirke og busett eller oppvaksen i kommunen, er det gratis å gifte seg i kirken.
Viss ingen i brudeparet er medlem av Den norske kirke eller har tilknytning til kommunen, må de betale for både leige av
kirken/kapellet og for prest og organist,  om ikkje brudeparet selv skaffer og betaler for organist/prest. Regning for prestetjenesten blir sendt fra Stavanger bispedømmeråd. Regningen  for organist, kirketjener og kirka/kapellet blir sendt fra Hå kyrkjelege fellesråd.

Disse satsene gjelder:

Leiesatser for vigsel

Kyrkje (inkl. kyrkjetenar)

organist prest
Ogna kyrkje 3000 1800 Bispedømmet
Varhaug kyrkje 3000 1800 sender
Nærbø kyrkje 3000 1800 egen
Nærbø gamle kyrkje 3000 1800 faktura
Varhaug kapell 2000 ingen

Valg av prest:

Prestene i Hå har turnus på hvem som har tjeneste i vielsene. Du vil få den presten som til en hver tid er satt opp på disse tjenestene. Noen har ønske om egen prest til å foreta vigselen. Alle ordinerte prester i Den norske kirke kan foreta vielse, men det er viktig at vedkmmende prest sender søknad til soknepresten om dette (en rent formell sak).

Organist:

Organist er inkludert i alle vielser i Ogna, Varhaug, Nærbø og Nærbø gamle kirke.

Noen ønsker vielse i Varhaug kapell. Her er der ikke organist med. Stedet har heller ikke instrument.

Vigsel av likekjønnede:

Kirkemøtet vedtok i april 2016 at det skal utarbeides liturgi for ekteskap mellom likekjønnede og liturgi for forbønn for borgerlig inngått ekteskap av likekjønnede. Det antas at det vil ta opp mot et år før godkjent liturgi foreligger. Hå kyrkjekontor vil fra nå av ta imot bestillinger av vigsel av samkjønnede og/eller forbønn for borgerlig inngått ekteskap av samkjønnede der tidspunktet for seremoni er etter april 2017. Slike bestillingen tas imot under forutsetning av at seremoni kun kan finne sted dersom godkjent liturgi foreligger. Det har vært fokus i media på at kirkelige ansatte kan reservere seg mot å medvirke disse kirkelige handlingene. Prost og kirkeverge vil sørge at det settes inn vikarer, dersom ansatte reserveres seg eller har frihelg/ferie, slik at alle bestilte seremonier blir gjennomført på en flott måte.

Vielsessamtale og ønsker om musikk:

Det er brudeparet selv som må ta kontakt med menighetskontoret minst en mnd før vielsen for å avtale vielsessamtale med presten (vanligvis 2-3 uker før vielsen). Dere velger selv salmer og brudemarsjer (se forslag i linkene under).

Dette må gjøres før vigsel:

Skjema som skal fylles ut (erklæring frå brurefolka, forlovererklæring og eventuell melding om navneendring) finner du under. Når papirene er fylt ut, skal de sendes til skattekontoret dere minst en av dere er folkeregistrert. For de som bor i Rogaland, skal de sendes til Skatt Vest, Postboks 8103, 4068 StavangerFolkeregisteret skriver ut en prøvingsattest som viser at alt det juridiske er i orden. Denne attesten er gyldig i 4 måneder.

Husk å krysse av på skjemaet nederst at attesten skal sendes til Hå kyrkjelge fellesråd, Store Ring 53, 4365 Nærbø. Om attesten kommer direkte til deg selv, må du ta ansvar for å levere den til kirkekontoret.

Etter vigselen sender folkeregisteret ut vigselsattest.

Deltagelse under vielsen:

Det er anledning til at bryllupsgjester kan delta med musikalske innslag, tekstlesning, andre passende kulturelle innslag eller lignende. Dette avtales med presten i vielsessamtalen. Organistene spiller gjerne til solosang etc (levende musikk er å foretrekke framfor playback). Avtal øvingstid direkte med organisten i god tid.

Sangark og pynting:

Dere er selv ansvarlige for å få trykket sangark og eventuell pynting av kirken. Dørene åpner en time før vielsen starter, så pynting må gjøres da. Salmebøker i kirken kan brukes om ønskelig.

Viktig på vigselsdagen:

FORLOVERE og eventuelt BRUDGOM (når brudeparet ikke går inn samme) må være på plass i kirken senest 10 min før vielsen starter. BRUDEN og BRUDGOM/FAR møter i våpenhuset (hovedinngang) senest 5 minutt før vielsen (da det ringes i 5 minutter etter at bruden er kommet). Kirketjener vil da ta i mot dere, og være behjelpelig med kjole og åpning av dører.

Lykke til med forberedelsene!

Nyttige skjema:
Skjema: Erklæring om skifte